Kinderen

Het poppentheater is interactief, helder en in balans
Op een feest houd ik er de kinderen een uur lang op een boeiende manier mee bezig.
Maar het is ook de educatieve invulling van een drama- of muziekles van een uur op de bassisschool en in het speciale onderwijs.

Kijk in de agenda welke data en dagdelen beschikbaar zijn. Vraag om vrijblijvende informatie. Een beller is sneller!

 

mama-artieste-tom-poes

Mijn moeder speelde de rol van Tom Poes in een poezenpak met aangenaaide handen en voeten en een grote, benauwde, warme kop bij Roberti’s Jeugdtoneel (1962).

De hoogtepunten van de voorstelling waren de momenten dat alle tweehonderd kinderen in de zaal loeihard ‘Tom Poes!’ riepen als Tom Poes de gevaarlijke situatie op het toneel moest redden met een list.
Toen ik de mogelijkheid zag om Jan Klaassen te spelen en interactie in het poppenspel moest bedenken was dat heel makkelijk voor mij: de kinderen roepen heel hard en keer op keer Jan Klaassen als de boef er is.
De verhalen en de handgemaakte poppen zijn van mij met hulp van Hetty Paërl.
De mogelijkheden van de uitvoering van de verhalen zijn legio. Ik speel met de poppen uit de koffer, met de vloerpoppenkast of grote poppenkast; op school, thuis of in uw bedrijf als er iet voor kinderen wordt georganiseerd. Op een bruiloft, Sinterklaas, kinder- of verjaardagsfeest, opening van een filiaal, in zorginstellingen, bibliotheken, op festivals of een ander evenement. Voor de speeltuin- en Oranjevereniging. Ik geef een voorstelling in een zaaltje, woonkamer, kinderkamer, tuin, tent, op straat, op de kermis, in de speelhoek van de winkel. Bij de supermarkt op de plek waar op gewone dagen de winkelwagens staan, of bij de uitgang en de kassa’s. De poppenkast kan ook bij een vriend zijn die zijn woning beschikbaar heeft gesteld. En natuurlijk ook in het echte theater. Zo reis ik met plezier door het land.

Poppentheater voor peuters en kleuters
Denkt u dat de poppenkast een beetje eng is voor de kinderen? De allerkleinsten mogen voor het eerst van hun leven een echte stokpop vasthouden en die van alle kanten bekijken, zodat zij begrijpen dat het maar een pop is of een poppenkastdier en dat ze er niet bang voor hoeven te zijn.
Voor kinderen van één tot vijf jaar klinkt een vrouwenstem heel laag. Ik spreek alle stemmen van de poppen zelf. Zo raak ik in gesprek met de kinderen. Dus er is volop interactie.

Poppentheater voor de onderbouw
Voor kinderen van 5,6,7 en 8 jaar speel ik met een geluidsband.
Voor de Jan Klaassen verhalen en de sprookjes heb ik mijn zangleerlingen uitgekozen die qua karakter het dichtst bij een bepaald personage staan. Zij spreken de stemmen in op de band. Ik speel en zing zelf ook een aantal rollen.

School en feest
Het repertoire is speels en educatief.
Het onderwerp van het poppenspel wordt aan de leeftijd van de kinderen aangepast.
Ik differentieer in de manier van spelen voor kinderen van verschillende leeftijden.
Het verhaal wordt naar de belevingswereld van de kinderen gespeeld.

Gerichte aanpak met interactie
In ieder poppenspel wordt de hulp van de kinderen ingeroepen om met de hoofdfiguur samen het conflict in het verhaal op te lossen.

Heldere inhoud van de verhalen
De gestolen feestneus

Katrijn vertelt Jan Klaassen dat de agent zal komen om Jan gevangen te nemen want hij zou de feestneus van Saskia gestolen hebben.  Daarom schmink ik mijn neus rood en de neuzen van de kinderen rood.

rode-neus-1Piraat van der Zee heeft de feestneus van Saskia echt gestolen en wil zijn eigen feestje met de kinderen vieren. Hij gooit serpentine uit de poppenkast en blaast zeepbelletjes van plezier.
Maar Joey en Piepie helpen Jan Klaassen om de boef te vinden, Ali Ben Bali de Bokser leert Jan hoe hij de boef moet pakken en de kinderen moeten Jan Klaassen roepen.
Alle jongens krijgen een ballonnen zwaard om de boef te prikken en alle meisjes krijgen een
ballonnen papagaai die ook Jan Klaassen kan roepen. De jarige krijgt bovendien een ballonnenkroon!
Dan vangt Jan Klaassen de boef. Hij laat hem door de Agent arresteren en opsluiten in de gevangenis. Maar waar is de feestneus gebleven? Wat heeft Piraat van der Zee met de feestneus gedaan…? Waar zijn de cadeaus?

Ingrediënten
Poppenkast, geluidsinstallatie met lekkere ritmische muziek, serpentine, bellenblaasmachine, 7 stokpoppen van 70 cm hoog, kostuum van Kapitein Saskia, licht, ballonnen, twee goocheltrucs, rode schmink, groot kartonnen fototoestel. Daarmee maak ik een (‘foto’) tekening van de poppen die hebben geposeerd voor de ‘fotograaf’. De kleurplaat is door Hetty Paërl voor deze productie getekend van Jan Klaassen, Katrijn en De Krokodil.

 

Van hoppatee tot trouwenstijn, Jan trouwt vandaag met zijn Katrijn
Deze voorstelling speel ik op uw huwelijksreceptie in het reizend poppentheater.
Er is een hap uit de bruidstaart van Jan Klaassen en Katrijn gegeten nog vóórdat de taart aangesneden zal worden. Heeft de boef het gedaan of toch misschien iemand anders?
De sprookjes zijn:
Alladin, Assepoester, Sneeuwwitje, Ariel, Jungle Book, Het sprookje van drie prinsessen en:
De Sprookjeskoffer geschreven door Hetty Paërl naar een idee van Saskia Paërl.
De directeur van het poppenspelmuseum, mijnheer Hoed, heeft alle poppen van vorige jaren verzameld en bewaard in een koffertje. De papegaai Iago ontsnapt uit de koffer. Iago weet hem ervan te overtuigen dat je met poppen moet spelen en dat je ze niet moet opsluiten in een koffertje.

The Voice Kips. Geschreven en geregisseerd door Marijke Kots.
Een dierenverhaal met prachtige poëtische liedjes maar ook lekker ritmisch repertoire.
Piept het Kuikentje goed genoeg om een kans te maken op het doen van een auditie voor ‘The Voice Kips?’ Wij zullen zien…

 

Hamster moet niezen (geschreven door Hetty Paërl.)
Pien en hamster hebben allebei precies dezelfde boodschappentas, die zij per ongeluk verwisselen. De kinderen zien dat Hamster de verkeerde tas wil meenemen en roepen heel hard ‘Pien!’ Maar Hamster houdt vol dat het zijn tas is en maakt met Pien een welles-nietes ruzie. Pien geeft Hamster het bewijs: zij heeft zakdoeken gekocht en hij niet.
De ruzie is over. Saskia zingt Het Boodschappenlied en Meisje aan de kassa.
Pien gaat boodschappen doen met de kinderen.

Winnie de Pooh
Natuurlijk speel ik ook De eerste voorstelling.

Balans, een creatieve oplossing
Poppenspel leent zich voor ieder onderwerp.
Ik herschrijf bijvoorbeeld het poppenkastspel De gestolen feestneus op de volgende manier:
Met het Sint Nicolaas feest is het boek van Sinterklaas zoek. De titel De gestolen feestneus verandert dan in Het gestolen boek.
Bij het Suikerfeest missen we een schaap. Dan heet het poppenkastspel: Het gestolen schaap. Als met Kerstmis de kerstkrans is verdwenen speel ik: De gestolen kerstkrans.
En missen we eind december een oliebol dan heet het verhaal: De gestolen oliebol.

Door anderen
Verhalen voor volwassenen in het Poppentheater.
Ik kan een verhaal met grappige, persoonlijke gebeurtenissen spelen dat u zelf heeft aangeleverd met desgewenst de door u gekozen poppen van Jan Klaassen, de sprookjes of de dierenverhalen.
Een voorbeeld:
Voor Nictiz speelde ik in Madurodam een door hun zelf verzonnen verhaal met een wel heel bijzondere rolverdeling.
Saskia Paërl: Verteller
Jan Klaassen: Minister
De Agent: Remco, Paard één
Joey Grimaldi de Clown: Ineke, Paard Twee
Huisbaas Lokhuyzen: Martin, Paard Drie
Katrijn: Carolien, Paard Vier
Ali Ben Bali de Bokser: Gerard Bever
Piraat van der Zee: Gertjan Vosje
Buurman: Piet, De Mol
Pretty Polly: Ellen Postduif

Verhalen voor kinderen.
De Adoptievereniging van Chinese en Taiwanese kinderen, De Rode Draad, leverde mij een moderne Chinese volkssprookje aan. Het heet de ‘De Drakenlampion’, dat gaat over de lampionnen-maker Hu Qiulao, ingevuld door de figuren van het Jan Klaassenspel.

Een ander voorbeeld:
De lievelingsknuffels van uw kind spelen gastrollen spelen mee in het verhaal.

Vonden jullie het leuk? Kun je mij vertellen wat je hebt gezien en gehoord?
Ik hoop jullie een volgende keer weer terug te zien met nieuwe avonturen van de poppen in Poppentheater Paërl.

collage-publiek

Kinder Disco Royal
De Kinder Disco Royal biedt een platform voor muzikaal talent op drie niveaus.
Er is een programma voor kinderen van 5,6,7 en 8 jaar, één voor kinderen van 9,10, 11 jaar en één voor kinderen van 12,13 en 14 jaar.
Voor iedere Party, met traditioneel maar ook eigentijds repertoire.

Nadat ik met u de werkvormen en repertoire besproken heb, stel ik het programma samen. Dan kom ik op school, in uw bedrijf of bij u thuis met mijn Glitter Kinder Disco Royal, passend bij uw kinderen!

Geluidstechniek
Het karakter van mijn programma is divers om de kinderen optimaal te kunnen te boeien en desgewenst één tot twee uur hun aandacht vast te houden.
Ik breng een lichtinstallatie mee die bestaat uit twee sets gekleurde lampen en een jumpspot op de vloer, waarvan de lampen gaan draaien als de kinderen op die vloer springen.
Verder breng ik een professionele zanginstallatie mee die bestaat uit een HP laptop waar door mij bewerkte orkestbanden op geprogrammeerd zijn, van onder andere Sträter muziekprodukties, een Dynachord versterker, zender naar de draadloze Bayer microfoon, een Shure microfoon met snoer, twee tot vier boxen, gebouwd in een flightcase. Het gewicht 13 kg. Deze geluidsinstallatie is perfect voor een verjaardagsfeestje thuis of een zaal in een wijkcentrum, restaurant, kantine of gymnastiekzaal.

Wij maken een keuze uit de volgende werkvormen
De meisjes krijgen glitterschmink bij de ogen en de jongens krijgen een snor of een baard geschminkt, terwijl de muziek speelt.
Stoelendans, schuifelen en als iedereen op de dansvloer is maken wij een kring en dan is er tijd voor kunstjes: wie doet de Moonwalk van Michael Jackson na? Wie kan er een radslag?
Dan dansen wij Salsa. Wij gaan Limbodansen en de winnaar mag vooraan in de polonaise lopen: vooruit en achteruit!
Tapdansen (Ik werk met tapschoenen)
Springen en draaien.
Voetballen met ballonnen.
Het zwaardvechtspel. De jongens krijgen een zwaard om het toernooi te spelen en de meisjes een ballonnen papagaai om de jongens aan te moedigen.
De Levende Fruitautomaat met tap – ijzers. Er is veel gezond fruit te winnen!
Polonaise vooruit en achteruit, wij maken een slinger, lopen in een kring en een vierkant.
Lopen over het diagonaal van de zaal, Jumpstyle, draaien en springen.
Balspelletjes.
Voice Kids Disco. Wie zingt in de microfoon met het Karaoke set? Wie gaat de Playback Contest en Voice Kids Disco zangwedstrijd winnen?
Ik wissel een liedje voor de jongens af met een liedje voor de meisjes zodat er voor alle kinderen iets boeiends gebeurt.
Wie doet er het beste een popster na?
Wie is er goed in Screamy, Metal of Grunt?
Wie komt er op de hitlijst van Saskia Paërl en op welke plaats?

Wie heeft gewonnen?
Dat… laat ik zien met een goocheltruc!
Kortom het wordt een spektakel waar de kinderen nog lang over na zullen praten.

Ballonnen knopen is voor kinderen van 3 tot 14 jaar
Ik gebruik professionele Qualatex modelleer ballonnen. Ze knallen niet snel en werken perfect. De kinderen kunnen kiezen uit talloze verschillende kleuren. De ballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar.

Daarmee vouw ik een:

 • Kroon van vijf ballonnen
 • Zwaard
 • Dolk
 • Papagaai
 • Hondje
 • Teckel
 • Poes
 • Aap in een palmboom
 • Beer
 • Hoed

roze-papagaai-en-ogen blonde-engel

Schmink voor kinderen van 3 tot 14 jaar
Ik gebruik Grimas Water Schmink. Het is veilige, ongeparfumeerde en glutenvrije schmink, bedoeld voor gezichts- en lichaamsbeschildering.

Daarmee schmink ik een:

 • Vlinder
 • Tijger
 • Hondje
 • Disco Girl
 • Piraat
 • Margriet
 • Roos
 • Spiderman
 • Draak
 • Lieveheersbeestje
 • Poes
 • Bloem
 • Fantasy
 • En natuurlijk krijgen de kinderen ook Tijdelijke Plaktattoos.

schminken-ballonnen-collage

Referenties en recensies van werkgevers over mijn optreden voor kinderen.

De werkgevers zijn bedrijven, particulieren, zorgcentra, reguliere basisscholen, basisscholen voor speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speeltuin-, en Oranjeverenigingen.
Als u bij deze werkgevers een referentie wilt opvragen over mijn expertise kan ik u de telefoonnummers en e-mailadressen van de contactpersonen geven.

Reizend Poppen Theater:

Sint Nicolaasfeest van de Personeelsvereniging van De Drie Hoven: ‘De Antariaan’,
t.a.v. de heer Mischa de Jong, L. Bouwmeesterstraat 377, 1065 NS  Amsterdam.

‘Een optreden van de poppenkast voor de kinderen van het verplegend personeel en de cliënten was een groot feest!’
Verpleeghuis De Wittenberg, Nieuwe Kerkstraat 159, 1018 VL  Amsterdam.

Sint Nicolaasfeest voor Aircraft Fuelsupply BV,
Postadres: postbus 75650, 1118 ZS Luchthaven Schiphol
Bezoekadres: Oude Vijfhuizerweg 6, 1118 LV Luchthaven Schiphol,
Aircraft Fuelsupply BV, t.a.v. Monique van Meurs.

Poppenkast ‘De gestolen feestneus’ voor de heer Dilthijn die 65 jaar wordt.
De Cruquiushoeve, afdeling Erica B, Spieringweg 801, 2142 ED  Cruqius, T.a.v. Mw Afra van Blokland

Kerst Kinder Disco Royal voor de Stad Rotterdam
Ducos Productions, Stadhuis.

Open dag voor 600 medewerkers van Gemeente Utrecht
Afdeling Stadsontwikkeling Communicatie.

‘De poppenkast ziet er erg mooi uit. De voorstelling is goed verzorgd.’
Kinderdienstencentrum ‘De Kring’, Funke Küpperstraat 4, 1068 KM  Amsterdam en voormalig ‘De Boei’ in Amsterdam, T.a.v. Mw Carla Roskam (Kinderdiensten Cordaan).

(Voortgezet) Speciaal Onderwijs: Mytylschool en Tyltylschool, Drostenburg 1-4, 1102AM Amsterdam Zuidoost, T.a.v. mw Ingrid Tingen (Teamleidster).

Mw Bel zegt: ‘Ja, je mag ons als referentie opgeven’.
Ontspanning Lichamelijk Gehandicapten, T.a.v. Mw Ingrid Bel, Waterland 10, 8245 GG Lelystad.

‘De jazzy One Woman Show voor de volwassenen en de poppenkast voor de kinderen waren heel erg leuk.’
Speeltuinvereniging Oostendam, T.a.v. dhr Jo de Vroed, Tarwestraat 34 A, 2989 AW  Ridderkerk.

‘De paashaas was niet beschikbaar, maar Saskia Paërl als Kapitein Kat gelukkig wel!’
Denkavit Ingredients BV, Tolnegenweg 65, 3781 PV  Voorthuizen, T.a.v. dhr Sicco Wolters.

‘De voorstelling op het verjaardagsfeest van de directeur was erg leuk’.
Basisschool De Schalmei, Reigersbos 313, 1107 EZ  Amsterdam, t.a.v. dhr  Peter Bakker en Ria Essink.

Karel zegt: ‘Het is geen enkel probleem als je ons als referentie wilt geven!’

Het Kermisteam Laren van de Larense Kermis (Noord-Holland), locatie: Zevenend, Laren, T.a.v. dhr Karel Loeff.

Mijnheer Nico Bon was bedrijfsleider van Albert Heijn en hij zegt: ‘Leuk dat er wat gebeurt, dat je iets voor de kinderen doet’,
Zevenend 2 te Laren.

‘Ik vond het hartstikke leuk!’
Rico Soepenberg, bedrijfsleider en ontwerper van nieuwe winkels van V&D, Hoofdkantoor Vroom & Dreesmann, Spaklerweg 52, 1096 BA  Amsterdam.

‘Je kunt zeggen dat je hebt meegewerkt aan een project van Buena Vista Home Entertainment toen de Albert Heijn winkels iets extra’s in de werkomgeving wilden laten doen in het kader van de Disneyweken bij Albert Heijn’.
Eva Rutten was als tijdelijk Trade Marketing  (interrim) Manager a.i. bij Buena Vista Home Entertainment (Benelux) B.V. Part of the magic of the The Walt Disney Company  werkzaam.
Eva maakte de planning voor vijf poppentheaters bij 200 tot 300 Albert Heijn filialen.

‘Ja hoor, het was leuk. Je mag mij als referentie opgeven’.
Het Hemahuis, Frankemaheerd 2, Amsterdam, T.a.v. Mw Janny Oosterhuis.
Zij werkt freelance voor een reclamebureau en verzorgde het Hemahuis project.

‘Sprankelende Saskia, wij hebben een artiestenmap waar jouw foto natuurlijk ook in zit’
Buurtcentrum Claverhuis, Elandsgracht 70 Amsterdam

Bedrijfsleider Mariëlle de Rooi is van plan mij uitnodigen voor de kerstvakantie en zéker weer in 2009. Ze is zeer enthousiast.
Albert Heijn, Anna Op’tlandplantsoen 11, 1705 GS  Heerhugowaard.

Voetbalvereniging Joc-GVVV, Sportpark Panhuis, Verlengde Sportlaan 2,
Postbus 270, 3900 AG Veenendaal, T.a.v. Mw Anja Borden.

‘Wij vinden het erg leuk’.
Assistent bedrijfsleider van Albert Heijn mw Saskia van Prierum en de bedrijfsleider dhr Kees Schouten, Osdorpplein 469, 1068 SZ  Amsterdam.

‘Wellicht een volgende keer weer’ zegt Supermarktmanager Ad Matthijsen!
Albert Heijn,  Maasplaza, Korte Parallelweg 165, 3311 JN  Dordrecht.

‘Er komen toch wel veel kinderen op af’. Ja , het was goed, het was erg leuk’,
Albert Heijn filiaal 1275, Globeplein 2, 1334 BV Almere Buiten,
Bedrijfsleiders Dustin van Zeelt en Tom Mulder en assistenten bedrijfsleider Peter Roeland zijn zeer enthousiast.

‘Fijn dat je ons 40 jarige verjaardagsfeest kwam opluisteren voor de kindertjes’.
Privé verjaardagsfeest, Eltjo Bouwman is de jarige en hij wordt 40 jaar. De kinderen zijn  4, 5 en 6 jaar, Lisdoddelaan 8, Amsterdam. 

Na de voorstelling in het Poppentheater  ‘Poes en het ei’  nodigt Paul Bergmans Saskia onmiddellijk uit voor een volgend optreden met haar One Woman Show voor Senioren.
Wijkpastoraat Oude Noorden, Zwaanshals 287, 3035 KH   Rotterdam.

Natuurlijk mag je ons als referentie opgeven en tot ziens in december bij het Sinterklaasfeest!’
Albert Heijn  filiaal 1501, Bijlmerplein 526, 1102 DP Amsterdam, De assistent bedrijfsleider mw Lisette Man in ’t Veld.

‘Túúrlijk mag je ons als referentie geven’.
Tuinwinkel ‘Stroomzicht, t.a.v. dhr Jaap Gelderloos, De Hoef Westzijde 50, 1426 AT De Hoef.

Vanessa Loudon, Vossiusstraat 25, 1071 AE  Amsterdam,

‘De kinderen hebben zich heel erg geamuseerd bij de poppenkast’
Het nichtje van Bianca Fong A Wing is mevrouw Sharmaine de Vries,
Retiefstraat te Amsterdam. Haar zoon Jenero Robsburg  werd één jaar.

‘De vijf mei viering op Plein Amstelveld te Amsterdam  was een groot succes’.
NL9 en de Brede School, Nieuwe Looiersstraat 9, 1017 VA Amsterdam, T.a.v. Mw Annemarie Keja.

Kinder Disco Royal
‘Iedereen praat er nog over’,
Bianca Fong A Wing, Gele Ring 130, Assendelft 350.
Zangworkshop voor Shannon die 10 jaar wordt en zangles voor dochter Farisha van 6 jaar.

Engels- en Nederlandstalige poppenkast
50 jarig huwelijk feest. Het feest werd gevierd in het Golden Tulip Apollo Hotel te Amsterdam. De zaal is de BeauRivage en Belvédère
Ineke van derHoogte, 1e Jan Steenstraat 34 B, 1072 NL  Amsterdam, b.g.g. overdag Deco Home Remans

Kinder Disco Royal in combinatie met Schminken en Ballon knopen.

Kinder Disco Royal in het Steunpunt Steigereiland te Amsterdam. ‘De Kinder Disco Royal was een perfect succes! We hebben het naar ons zin gehad. Als de kinderen maar lol hebben. Je moet het maar net treffen. Leuk dat je mij als referentie wilt geven.’
Heliante Wartes  is de moeder van Moe’shaWartes, Kiekstraat 159, 1087GT Amsterdam IJburg.

Schminken en ballon knopen.
Kinderpartij met 50 kinderen.
GemeenteAmsterdamIngenieursbureau Marilva Kartoredjo, Medewerker Facilitaire Zaken, Coördinator Documentaire Info.voorziening, Weesperstraat 430 – 1018 DN    Amsterdam.